Aktualno

Razčlenili smo kako izgleda vodenje z vsakim od 12 motivatorjev in kako se lahko preko njih povežete s svojo ekipo, pri čemer se izognete pogostim pastem vsakega tipa vodenja.

Instinktivni vodja: Začnimo z akcijo

Ljudje z instinktivnim motivatorjem za takojšnje reševanje potreb uporabljajo izkušnje, intuicijo in raziskovanje v realnem času. Kot vodje gojijo agilno delovno mesto, ki daje prednost praktičnim izkušnjam in učenju na delovnem mestu. Če iščete ekipo, ki daje prednost priložnostim za rast, vam bo instinktivni vodja pomagal priti na naslednjo stopnjo.
Paziti je potrebno na eno stvar, instinktivne vodje bolj zanimajo rezultati kot procesi. Poskusite dopustiti, da si neposredno podrejeni vzamejo čas in vzpostavijo procese, ki delujejo za obe strani. Spodbudite jih, da vnaprej dokažejo vrednost in jih vodite z rezultati pred nadzorom. Ko ste na isti strani, se lahko poglobite v podrobnosti.

Intelektualni vodja: Moč je v znanju

Ljudje z intelektualnim motivatorjem pridobivajo znanje, odkrivajo in najdejo priložnosti za učenje. So definicija stalnih učencev, kar njihovi ekipi služi na več načinov. Intelektualni vodje bodo ustvarili priložnosti za razvoj veščin svojih zaposlenih, tako da če iščete delovno mesto, ki bo vlagalo v vas, ga boste našli tam. Zelo cenijo razumevanje in raziskovanje ter želijo, da veste, o čem govorite, preden jih na nekaj opozorite.
Kot rečeno, se lahko intelektualni vodje zapletejo v podrobnosti. Če je to vaš glavni motivator, se potrudite, da ne boste izgubili zanimanja za nekoga, ki svojih dejstev ne bo stresel iz rokava. Na začetku projektov razjasnite svoja pričakovanja. Vedno lahko pomagate usposobiti svojo ekipo za boljši raziskovalni proces.

Nesebični vodja: Naj bo narejeno

Ljudje z nesebičnim motivatorjem vložijo vse svoje vire in čas v dokončanje nalog, ne glede na omejitve. To pomeni, da kot vodje cenijo skrbnost in izpolnjevanje nalog. Imajo jasno vizijo prihodnosti in potrebne korake, da njihova organizacija doseže to točko.
Nesebični vodje skrbijo tudi za jasno sporočanje pričakovanj na delovnem mestu, kar vodi v jasno in produktivno delovno okolje. To lahko postane težava, če se začnejo bolj osredotočati na dokončanje nalog kot na rezultat. Ne pozabite, da se vaše odgovornosti kot vodje preusmerjajo z dokončanja nalog na vodenje vaših ekip, da dokončajo naloge. Če ste nesebični vodja, se lahko izognete zmedi tako, da prosite svojo ekipo, naj nazorno predstavi svoje delo in na vsakem koraku določi napredek. Tako boste zagotovili, da bodo vsi na isti strani znotraj vaše organizacije in ekipe, ki jo vodite.

Iznajdljivi vodja: ROI nad vsem

Ljudje z iznajdljivim motivatorjem najdejo načine za povečanje produktivnosti in se osredotočajo na donosnost svojega vloženega časa, talentov ali virov. Pogosto se znajdejo na vodstvenih položajih. So usposobljeni za pridobivanje dobička in poudarjanje bistva. Morda so imeli celo predhodne izkušnje z vodenjem v vodstvenih vlogah, zlasti v oddelkih, kot sta prodaja ali trženje.
Čeprav je njihova sposobnost upravljanja virov in osredotočenosti na finance ključnega pomena za uspeh organizacije, se iznajdljivi vodje morda ne bodo toliko osredotočali na človeški element svojih ekip, kot bi morali. To lahko privede do tega, da se zaposleni počutijo razvrednotene in podcenjene.
Rešitev je osredotočenje na mehke veščine v celotni organizaciji. Vodje, ki se osredotočajo na čustveno inteligenco, bodo vedno imeli prednost pred konkurenco. Torej, če ste vodja, podprite svojo celotno ekipo in svoj osebni razvoj tako, da izveste več o EQ.

Objektivni vodja: Funkcionalnost pred obliko

Ljudje s kreativno funkcionalnostjo objektivnega motivatorja ustvarjajo v svoji okolici želene rezultate. Če ste že slišali za besedno zvezo "funkcionalnost pred obliko", veste, kaj je pomembno za objektivne vodje. Osredotočajo se na doseganje rezultatov in vrednostno učinkovitost pred večino stvari na delovnem mestu.
Če ste v skupini, ki deluje z veliko številkami in podatki, bo objektivni motivator zelo ustrezal vašemu načinu dela. Vendar je treba paziti na dejstvo, da lahko objektivni vodje pozabijo na podrobnosti v korist rezultatov. Ne pozabite, da je potovanje tako pomembno kot cilj! Eden od načinov, kako lahko objektivni vodje ostanejo pozorni je, da svoje ekipe neposredno vprašajo, kaj potrebujejo. Ali bolj povezano delovno mesto izboljša njihovo vsakodnevno življenje? Bi jim barvno označeni koledarji različnih ekip pomagali ostati produktivni?
Potrebno bi bilo upoštevati vse, kar povečuje zavzetost, tudi če to ni takojšnja skrb tega vodje.

Harmonični vodja: Vse je v izkušnji

Ljudje s harmoničnim motivatorjem ustvarjajo ravnovesje v svoji okolici, hkrati pa se soočajo z izkušnjo. Harmonični vodje cenijo lepoto in ustvarjalnost. Želijo si, da bi njihove ekipe izpolnile svoje delo in ustvarile povezovalno uravnoteženo delovno okolje. Vsi harmonični vodje ne delajo na kreativnem področju, znajo pa ceniti izgled in obliko.
Če ste harmoničen vodja, morate paziti, da se ne boste izgubljali v podrobnostih. Kot smo že povedali, sta potovanje in cilj enako pomembna. Če si vzamete čas za oris jasnih pričakovanj in postopka posameznega projekta, poskrbite, da bodo podrobnosti upoštevane, medtem ko boste še vedno opravili svoje delo.

Načrtni vodja: Pomagaj mi, da ti pomagam

Ljudje z načrtnim motivatorjem tvorijo namenske strateške odnose in se osredotočajo na prihodnje koristi. Napačna predstava o ljudeh z načrtnim motivatorjem je ta, da jim ni mar za druge. To je preprosto neresnično! Načrtni ljudje so samo osredotočeni na pomoč tistim, katerih vizija se ujema z njihovo vizijo. Načrtni vodje so zelo zvesti svojim skupinam in so osredotočeni na pomoč pri njihovemu profesionalnemu razvoju.
Načrtni vodje morajo trdo delati, da bi jim drugi zaupali. Morda boste presenečeni nad prikazano vrednostjo, ki jo pokažejo, ko jih spoznate. Poskrbite tudi, da bodo vaši bolj altruistični člani ekipe imeli možnosti za svoje strasti. Bodite odprti, ko gre za druge točke – morda boste le našli novo usmeritev.

Altruistični vodja: Dobivanje skozi dajanje

Ljudje z altruističnim motivatorjem se radi odzivajo na ljudi v stiski in uspevajo, medtem ko delajo v korist drugih. Altruistične vodje vodi služnostno vodenje, kar verjetno ni presenetljivo. Pravi namen najdejo tako, da pomagajo drugim in ustvarjajo delovna okolja, kjer zaposlene podpirajo in razumejo.
Če ste altruistični vodja, ne pozabite, da dajanje ni negativno, če vam na nek način koristi. Z javnim deljenjem dobrih del ali ustvarjanjem prostovoljnega sistema zaposlenih ne zapostavljate svojih idealov; preprosto poskrbite, da vaše delo na nek način koristi vaši organizaciji. To ni slabo!

Sodelovalni vodja: Vsi v ekipi

Ljudje s sodelovalnim motivatorjem prispevajo k uspehu poslanstva ekipe, skupine ali organizacije. Sodelovalni vodje zelo vlagajo v kulturo podjetja in želijo pomagati skupinam, da uspevajo samostojno in kot enota. Delavci, ki uživajo tesno partnerstvo z drugimi, bodo uspevali pod sodelovalnim vodjem.
Sodelovalni vodje se morajo zavedati, da niste član ekipe, ampak jo vodite. Morate se ločiti. Kolikor je dober občutek biti del nečesa večjega od vas, se morate zavedati, da vaši zaposleni niso vaši vrstniki. Potrebujejo vas, da jim pomagate napredovati.

Avtoritativni vodja: Potujoča usoda

Ljudje z avtoritativnim motivatorjem verjamejo v nadzor nad svojo usodo in hkrati izboljšujejo svoj status in položaj. Avtoritativni vodje so vizionarji in s pomočjo svoje predanosti in strategije organizacijam pomagajo doseči njihove idealne končne verzije. Ljudje z avtoritativnim motivatorjem so pogosto tisti, ki jih imate v mislih kot vodje, saj imajo tako močno notranjo usmeritev.
Skrbijo za priznanje, nagrade in vidne znake napredka. Če želite delati v organizaciji, kjer lahko napredujete po hierarhičnih nivojih in navdušite vrstnike, vam to lahko omogoči avtoritativni vodja. Avtoritativni vodje ne morejo spregledati dejstva, da vsi ne uživajo priznanja na enak način kot oni. Če imate avtoritativni motivator in so vaši neposredno podrejeni bolj zaprti vase ali umaknjeni, bodo morda zadržani do javnih priznanj. Veselite se s svojo ekipo na njihov in ne le na vaš način.

Dovzetni vodja: Oblikovanje novih poti

Ljudje z dovzetnim motivatorjem izpodbijajo trenutno stanje in najdejo nove načine za dokončanje rutinskih nalog. Dovzetni vodje, ki jih pogosto najdemo v tehnološkem svetu ali vodilnih zagonskih podjetjih, so inovatorji. Sprejemajo nove ideje, novo tehnologijo in trdo delajo, da ostanejo pred industrijskimi trendi. Cenijo člane ekipe, ki delajo enako in so dobro organizirani. Če je vaša organizacija gibka in hitro spreminjajoča, morda delate pod dovzetnim vodjem.
Če ste dovzetni vodja, se odmaknite od želenega hitrega teka in ne pozabite, da je pomembna tradicija. Razumeti morate funkcijo, ki služi drugim. Ne zavrzite vsega starega, medtem ko sprejemate novo; obstaja razlog, zakaj obstajajo politike in postopki. Natančno jih preučite, da vidite, kaj lahko okrepi vašo organizacijo.

Strukturirani vodja: Pripovedovanje zgodbe

Ljudje s strukturiranim motivatorjem si marljivo prizadevajo za napredovanje razlogov, v katere verjamejo, ob spoštovanju prepričanj in tradicij. Strukturirani vodje razumejo, da so zgodovina in tradicija organizacije ključnega pomena za pripovedovanje njene zgodbe in skrb za ljudi, ki jih vodijo. Želijo, da bi njihove ekipe uspevale v strukturi njihove organizacije.
Če ste vodja s strukturiranim motivatorjem, bodite odprti. To je lažje reči kot narediti, vendar je ključnega pomena za uspeh vaše organizacije. Sprejmite miselnost rasti in poskušajte na spremembe gledati kot na korist in ne kot na moteče dejavnike.

Napredujte z bolj učinkovitim vodenjem

Spoznavanje sebe je ključno, da bi napredovali kot vodja. Z uporabo prednosti vaših motivatorjev lahko vodite svojo ekipo in organizacijo usmerite k več uspeha kot kdaj koli prej. Vas zanima sodelovanje s TTI Success Insights? Naša orodja lahko pomagajo preoblikovati vašo organizacijo.

©TTI Success Insights

Vas zanima več?

Izpolnite obrazec in podajte vaše povpraševanje.
Kontaktirajte nas