Aktualno

Niso vsi naravni vodje, toda vsak vodja ima potencial, da postane boljši. Medtem, ko se novi svet dela razvija naprej, je jasno, da je izpopolnjevanje vodstvenih veščin pomembnejše kot kdaj koli prej. Lahko je težavno, vendar smo tu, da vam pomagamo. Veliko vodij naredi nekaj osnovnih napak, vendar je dobra novica, da se jim lahko izognete! Izpostaili smo osem najpogostejših napak, ki jih vodje delajo na delovnem mestu.

1. Ne najdejo svoje usmeritve

Ko postanete vodja ekipe ali organizacije, vaše delo preneha biti opravljanje nalog in začenja biti podpiranje ljudi. Biti vodja pomeni, da morate ugotoviti, kako druge usmerjati k izpolnjevanju nalog. To je lahko nenaden preklop, če ste navajeni delati stvari in izvajati naloge, vendar je to nujen premik.

2. Ne zaupajo svojim ekipam

V istem duhu zgornje točke morajo vodje zaupati svojim ekipam, da jim bo uspelo. Če se nenehno vpletate v delo svojih podrejenih in jim dejansko ne dovolite, da bi kaj dosegli, boste uničili zavzetost zaposlenih. Eden od načinov, kako to učinkovito rešiti je, da zaposlite prave ljudi. Če imate v svoji organizaciji vrhunske talente, jim lahko zaupate, da bodo uspeli.

3. Ne delajo na čustveni inteligenci

Eden najboljših načinov, da se razvijete kot vodja je, da delate na razvoju svoje čustvene inteligence. Razvit EQ vam pomaga učinkovito komunicirati, razvijati svojo intuicijo v vodstveni vlogi in učinkoviteje mrežiti. Vodje potrebujejo EQ, da se izognejo izgorelosti in za oblikovanje ter negovanje ekip, na katere so ponosni. 63% milenijcev čuti pomanjkanje razvoja vodenja na svojih delovnih mestih, kar je velik problem, če pomislimo na krizo človeškega kapitala, ki je trenutno prisotna na trgu dela. Vodstvo mora to težavo popraviti.

4. Ne poudarjajo miselnosti rasti (Growth mindset)

Ko v svoji karieri dosežete točko, kjer ste izvršni direktor, boste morda začutili, da se vaš osebni in poklicni razvoj ustavlja. Navsezadnje ste prišli do vrha, kajne? To je priljubljen pristop, vendar je napačna miselnost, če želite konstantno napredovati. Najboljši vodje nenehno gojijo miselnost rasti. To jim omogoča, da se učijo na svojih napakah, ostanejo pred konkurenco v svoji panogi in zagotovijo najboljšo podporo svojim ekipam.

5. Ne uporabljajo mentorstva

Če kot vodja aktivno ne iščete mentorskih priložnosti, zamujate velik potencial rasti. Najti mentorja pomeni, da imate nekoga, ki ga lahko uporabite kot resonančno ploščo, referenčno točko ali celo kot partnerja, ko to dopuščajo okoliščine. Še bolje, svoj položaj vodje lahko uporabite kot mentor za nekoga drugega. Uporabite svoje izkušnje in se učite tudi od svojega mentoriranca (tu se ponovno začne uveljavljati miselnost rasti).

6. Prenehajo se osredotočati na komunikacijo

Če ste šef, še ne pomeni, da lahko opustite dobre komunikacijske veščine. Ko boste na položaju, se bodo ljudje bolj potrudili, da vas bodo razumeli in poslušali. Ta povečana podpora v komunikaciji vas lahko premami, da nehate aktivno poskušati razumeti druge tako temeljito, kot ste to morda počeli v preteklosti. To je velika napaka! Prepričajte se, da ima vaša ekipa skupni jezik in besedišče, da se boste medsebojno razumeli in preučite komunikacijske in vedenjske stile vaših podrejenih. Srečanje na pol poti z vsako osebo, ki jo srečate, vam bo olajšalo vsako področje dela.

7. Ne živijo iz vrednot

Vodstveni kadri so zelo vidni v organizaciji in način, kako se vedete, je zelo pomemben. Forbes je delil podatek, da "92% izvršnih direktorjev meni, da je njihova organizacija empatična, vendar le 50% zaposlenih meni, da je njihov direktor empatičen." To je uničujoča statistika! Kaj se dogaja na teh delovnih mestih, da se ustvari takšna delitev? To je kot pomanjkanje vodenja z vrednotami. Če vaša izvršna ekipa odraža eno podjetniško kulturo, deluje pa po drugačnem sistemu vrednot in vedenja, kako lahko pričakujete, da bo vaša ekipa ravnala drugače? Vodje morajo delati, kar govorijo, ne zgolj ostati pri besedah.

8. Ne postavljajo mej

Vodje postavljajo pričakovanja na delovnem mestu. Določajo tudi ton in način komunikacije. Če ste deloholik, ki pozno zvečer pošilja e-pošto in pričakuje odziv, se motite. Ne samo, da ste izpostavljeni večjemu tveganju, da izgorevate, temveč tudi neprimerno pritiskate na svoje neposredno podrejene. Vodite z zgledom in se izključite izven delovnega časa! Vzemite si odmore, spodbudite svojo ekipo, naj da prednost ravnovesju med poslovnim ter zasebnim življenjem in se prepričajte, da imajo za to na voljo vire.

Nadaljujte kot boljši vodja

Te napake so pogoste z razlogom! Vendar to ne pomeni, da morate slediti potem, ki ste jih imeli v preteklosti. Če s pravimi orodji izboljšate zavedanje o svojih odločitvah, boste postali boljši vodja. Vas zanima sodelovanje s TTI SI? Naša orodja lahko pomagajo preoblikovati vašo organizacijo. Pridobite informacije, ki jih potrebujete za naprej.

©TTI Success Insights

Vas zanima več?

Izpolnite obrazec in podajte vaše povpraševanje.
Kontaktirajte nas