Aktualno

Kaj je pomembno pri komunikaciji na daljavo?

Spremenila se je komunikacija znotraj podjetja, znotraj delovnih timov in s sodelavci na individualni bazi. Pri komunikaciji na daljavo si pomagamo z novimi komunikacijskimi kanali in orodji, kot so teams, zoom, adobe connect in ostali. Statistike kažejo, da 23 % zaposlenih, ki dela od doma, pogreša sodelavce in komunikacijo v živo. Pri komunikaciji na daljavo dlje časa čakamo na odgovor sodelavca in ponavadi je potrebno pogovor ali sestanek vnaprej organizirati, kar zahteva določeno stopnjo samoorganizacije in usklajevanja. Poznamo različne prednosti kot tudi slabosti pri komunikaciji na daljavo. Eden od posebnih izzivov je tudi usklajevanje poslovnega in zasebnega življenja, kar za določene pomeni dodaten stres za druge pa motivacijski element.

TTI Success Insights vprašalnik - Moj komunikacijski stil pri delu na daljavo

S pomočjo licenčnega partnerja TTI Success Inisghts smo razvili kratek osebnostni vprašalnik, na podlagi katerega pridobimo računalniško zgenerirano poročilo o tem, kakšen komunikacijski stil pri delu na daljavo smo mi. Kratka analiza nam ponudi tudi napotke, kako uspešno komunicirati z ljudmi, pri katerih prevladuje drug komunikacijski stil. Na ta način lahko izboljšamo našo komunikacijo na daljavo, pri kateri je še toliko bolj pomembno, da se prilagajamo sogovorniku, saj ni prisotnih vseh neverbalnih prednosti (stik, čustva, poglobljeni neverbalni signali), ki jih nudi komunikacija v živo. V primeru, da vas zanima več, nas prosim kontaktirajte.

Katere komunikacijske stile na daljavo poznamo?

Poznamo 8 različnih komunikacijskih stilov na daljavo, glede na to, ali imamo izraženo visoko ali nizko rdečo, rumeno, zeleno, modro barvo (po Insights tipologiji). Diametralno nasprotna tipa sta si neposreden oz. direkten tip v nasprotju z razmišljujočim in reflektivnim tipom. Glede na našo stopnjo izraženosti rumene barve, imamo odprt ali zadržan komunikacijski stil. Poznamo potem predvidljiv in dinamičen komunikacijski stil in nenazadnje uravnotežen in vizionarski stil. Za več informacij o različnih stilih vabljeni, da se ponovno udeležite našega webinarja.

Delo od doma - nova realnost ali le vmesna faza?

Vsekakor delo od doma ni enostavno in ni za vsakogar. Za uspešno delo od doma je potrebna tudi priprava, samoorganizacija, odstranitev motilnih elementov, ustrezen prostor. Za uspešno delo na daljvo je potrebno, da smo močni, osredotočeni in izredno motivirani. Določene države so se že prej posluževale občasnega dela od doma, Velika Britanija, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Islandija. Po statistikah sodeč 82 % ljudem predstavlja delo od doma nižjo stopnjo stresa, po drugi strani pa ugotavljajo, da so družinski člani močan motilni element in v veliki meri pogrešajo komunikacijo v timu. V kolikor imate vse te ugodne pogoje za dobro delo, je lahko delo na daljavo zelo pozitivno in učinkovito.

Članek pripravila:

Mina Černe, poslovna svetovalkaImate vprašanje za nas?

Izpolnite obrazec in zastavite vaše vprašanje. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.
Kontaktirajte nas