Aktualno

Pri svojem delu in v življenju verjetno ugotavljate, da se pojavi potreba, da vaš vedenjski stil (DISC) prilagajate različnim okoliščinam, kar pa ni vedno preprosto. Prilagajanje vedenja lahko izčrpava, še posebno, če je le-to potrebno vsakodnevno. Proces prilagajanja lahko olajšate, če uporabite moč čustvene inteligence (EQ).

V članku opisujemo tri načine, kako s pomočjo čustvene inteligence prilagajate svoje vedenje.

1. S pomočjo EQ ste osredotočeni

Ko se prilagajate, se lahko počutite nepristno. Z močnim občutkom samozavedanja – sposobnostjo prepoznavanja in razumevanja lastnih razpoloženj, čustev, motivacije – ostanemo osredotočeni in se zavedamo lastnih čustev in odzivov v različnih situacijah. Ta veščina je ključna pri razumevanju in prilagajanju našega vedenja. Če se redno, vsakodnevno prilagajamo, lahko izgubimo občutek lastnega jaza in dvomimo o svojem željenem stilu komunikacije in sprejemanja odločitev.

Prilagajanje bo zelo verjetno vplivalo na npr. »Zelen Insights tip" (podpornik, visoka zelena). Izrazito zeleni tipi imajo radi počasnejši tempo, definirane odgovornosti, jasno izražena pričakovanja. So uvidevni, pozorni, obzirni, sočutni, sprejemajo druge, hkrati lahko na prvi vtis delujejo ravnodušno ali oklevajoče. Prilagajanje zelenega tipa v bolj prilagodljiv in hiter vedenjski tip (kot npr. njihov nasprotni tip »rdeči« visok D-dominantni komunikator), je lahko izrazito stresno.

Ta stres, stisko lahko ublažimo s samozavedanjem in EQ! S stalnim preverjanjem lastnega čustvenega stanja, nastavitvijo samozaščitnih ukrepov ter realističnim vrednotenjem dela, ki ga opravljalo, se lahko »zeleni« tipi govornikov prilagodijo hitrejšemu tempu brez pretiranega izčrpavanja. Če razumete, od kod izvirajo vaša negativna čustva, se lahko izognete nepotrebnemu stresu, tudi ko se prilagajate.

2. S pomočjo EQ se prilagajate zavestno

Pri prilagajanju vedenja je najtežje ohranjati svojo energijo, saj nam to velikokrat vzame več energije in truda kot delovanje po svojem naravnem vedenju. S pomočjo EQ pri prilagajanju, lahko spremljamo naše čustveno stanje in reakcije.

Na primer, če smo izrazito »zelen Insights tip«, smo sodelovalni, nevpadljivi, skromni in blagi. Z ljudmi se strinjamo, smo osredotočeni na izzid, imamo radi jasno, natančno in globoko pomenljivo komunikacijo. Želja po tem, da se izognemo konfliktnim situacijam pa ni vedno mogoča – če se npr. znajdemo v situaciji, kjer se moramo zavzeti zase, takrat moramo prilagoditi svoj stil in dvigniti rdečo vedenjsko barvo.

To se včasih zdi kot težko delo, še posebno če se izrazito izogibamo konfliktom. Pri tem nam lahko pomaga samoobvladovanje, sposobnost nadziranja in preusmerjanja motečih impulzov ali razpoloženja. Ko prevzemamo odgovornost za naša čustva, prilagodimo svoj stil bolj direktnemu rdečemu tipu in lahko ukrepamo bolj zavestno in ne pustimo, da nas vodijo čustva (kot so jeza, živčnost ali nervoza pri soočenju).

3. S pomočjo EQ bolje razumete druga stališča in poglede

Verjetno najtežje pri prilagajanju našega naravnega vedenja je sprejetje, da je naš prilagojeni stil bolj pomemben in koristen v dotični situaciji. Nenazadnje je naš naravni vedenjski stil z razlogom naš željeni vedenjski stil: na tak način nam ustreza komuniciranje, delovanje in medsebojno sodelovanje. Vendar določene situacije enostavno zahtevajo od nas drugačen pristop. V takih situacijah si lahko pomagamo z EQ.

Visoka čustvena inteligenca nam pomaga, da je prilagajanje bolj gladko – s pomočjo dimenzije »zavedanja drugih« lažje preberemo čustveno energijo v prostoru. Ta sposobnost nam omogoča razumevanje čustvene maske drugih ljudi, ter kako besede in dejanja vplivajo na druge. Če lahko natančno in pravilno ocenimo, kaj se z drugimi dogaja in kako situacijo prilagajamo našim potrebam, bo težav pri prilagajanju manj.

Poglejmo si »rumen Insights tip«, za katerega je značilna moč vplivanja in inciativnosti. Če imamo manj rumene barve, smo zadržan, diskreten, obvladan, umirjen in razmišljujoč govorec. Če smo na sestanku z ljudmi, ki so izrazito komunikativni in osebe z močno voljo, bomo lahko imeli težave, kako izraziti svoje mnenje, če bomo delovali naravno. S pomočjo zavedanja drugih pa lahko opazujemo kako se drugi okrog nas odzivajo in prilagodimo svoje vedenje na njihov nivo energije ter pozitivno predstavimo naša stališča.

S prilagajanjem vedenja in čustveno inteligenco napredujemo

Prilagajanje vedenja je lahko izčrpajoče in stresno, vendar le-to ni potrebno. Uporabite svojo čustveno inteligenco, ostanite osredotočeni, ohranjajte svojo energijo in poskušajte druge čimbolj razumeti, posledično boste občutili razliko v vaših pričakovanjih in situacijah, v katerih se prilagajate. Najbolj učinkovita in preizkušena pot k napredovanju je s pomočjo uporabe samoocenjevalnega orodja TTI Success Insights in coaching svetovanjem.

Vabljeni k sodelovanju.

Kontaktirajte nas