Aktualno

Ali razmišljate o tem, da bi v vašem podjetju začeli uporabljati ocenjevalna orodja za zaposlene? Odlična ideja. Ocenjevalna orodja za zaposlene so kot del širše coaching strategije vaš ključ do povečane zavzetosti in produktivnosti, ter pripomorejo k boljši, močnejši kulturi v podjetju.

Na trgu imate poplavo teh orodij, ki se razlikujejo kot hruške in jabolka. Zelo pomembno je, da izberete ocenjevalna orodja, ki so tudi izredno zanesljiva, točna, verodostojna in kredibilna. Ključno je, da se na rezultate teh ocenjevanj lahko 100 % zanesete.

Predstavljamo vam 4 korake, ki vam pomagajo pri uvedbi ocenjevalnih orodij:

1. Predstavite ocenjevanja kot del strokovnega razvoja

Če v vaši ekipi še niso seznanjeni z ocenjevanjem zaposlenih, lahko na novost odreagirajo burno. Ocenjevanje učinkovitosti je za zaposlene namreč lahko stresno; žal veliko podjetij uporablja ocenjevanja le za tiste zaposlene, s katerimi nameravajo zaključiti sodelovanje.

Spremenite to miselnost! Ocenjevanja zaposlenih so ključni del pri omogočanju strokovnega razvoja ekip. Po raziskavah je 70 % zaposlenih pripravljeno zapustiti svoje trenutno delovno mesto za podjetje, ki investira v razvoj in učenje zaposlenih. To predstavlja velik del talentov v vašem podjetju, ki jih lahko izgubite ali zgrešite. Uporabite ocenjevanje za zaposlene kot vaše skrivno orožje za zahtevne naloge.

2. Ustvarite skupen jezik

Ena od prednosti uporabe orodij ocenjevanja zaposlenih je, da v podjetju ustvarijo skupen jezik. Poglejmo nekaj primerov.

Ko se pogovarjamo o čustveni inteligenci (EQ), po metodologiji TTI Success Insights, uporabljamo izrazoslovje »jasen kozarec«, ko razlagamo kapaciteto naših trenutnih čustev. Jasen kozarec pomeni, da trenutno ne doživljamo burnejših čustev. Zameglen kozarec pomeni, da doživljamo rahlo povečana čustva. Rdeč kozarec pa pomeni, da občutimo burnejša čustva.

Pred uporabo tega ocenjevanja, smo se počutili napadene, kadar se je sodelavec znesel nad nami, ko smo ga vprašali o novostih skupnega projekta. Odvisno od našega vedenjskega stila, je ta občutek »napada« povzročil, da smo postali jezni, zadevo vzeli osebno, ali postali manj samozavestni pri skupnem delu. S konceptom jasen kozarec, lahko sporočite sodelavcu: »Moj kozarec je trenutno rdeč!«, kar vam omogoča, da stopite nazaj in se kasneje posvetujete.

Ko se pogovarjamo o vedenjskih tipih, po metodologiji TTI Success Insights, uporabljamo izrazoslovja kot so, »rdeč, rumen, zelen, moder tip«. Kar nam omogoča, da na hitrejši način razberemo, na kakšen način naj se s sodelavcem pogovarjamo, da bomo bolj učinkoviti. Npr., naš sodelavec je »rdeč« tip po Insights, mi smo »zeleni«, kar pomeni, da smo diametralno nasprotne barve in imamo nasprotujoče se lastnosti. Če želimo kot »zeleni« prepričati »rdečega« v svojo idejo, jo moramo predstaviti na zelo odločen, asertiven, z argumenti podkrepljen način, vnaprej se pripravimo na morebitne ugovore ali probleme in že vnaprej poiščimo ustrezne rešitve zanj. Na ta način bomo bolj uspešni v medosebni komunikaciji s takim tipom.

3. Vzpostavite redna coaching srečanja

Ko ste enkrat vzpostavili in utemeljili vlogo ocenjevalnih orodij v podjetju ter se dogovorili o skupnem jeziku, je potrebno da prevzamete navade in jih začnete uporabljati znotraj ekipe.

Vzpostavite redna coaching srečanja kot del izobraževalne in razvojne strategije, vzemite si čas za poročanje med direktnimi zaposlenimi. Način, kako boste do zaposlenega pristopili je odvisen od tega, katero ocenjevalno orodje boste uporabili.

Ključ do sproščenega in vsevključujočega okolja v ekipi je, da zaposlenim ocenjevanje potenciala in učinkovitosti ne predstavite kot kazen. Če ocenjevalne rezultate uporabljate redno kot del strategije za razvoj, boste imeli bolj učinkovito in zavzeto ekipo. Tu vam bo v veliko pomoč znanje svetovalcev, njihovo vodenje in usmerjanje. Strategija vam lahko pomaga, da vzpostavite nek ritem ocenjevanja zaposlenih.

4. Vključite vse

Zadnji nasvet za uporabo ocenjevalnih orodij za zaposlene na delovnem mestu je, da vključite v sodelovanje vse zaposlene. Tudi vodstvo! Če pričakujete, da bodo zaposleni delali na osebnostnem razvoju, vodstvo pa ne, potem ne boste dobili pričakovanih rezultatov. Po TTI Success Insights metologiji imamo v podjetjih, kjer le-to ocenjevalno orodje uporabljajo vsi, svoje Talent profile na mizi. To omogoča vsakomur, da komunicira z drugimi na način, ki posamezniku najbolj ustreza.

Zaključek

Z uporabo ocenjevalnih orodij za zaposlene boste investirali v razvoj zaposlenih, izboljšali zavzetost in motivirali svojo ekipo, da verjame v kulturo podjetja. Če želite uporabljati učinkovita, točna in zanesljiva ocenjevalna orodja, TTI Success Insights, potem nas kontaktirajte za ponudbo.

Prosim za ponudbo

Kontaktirajte nas az več informacij
Kontaktirajte nas