Aktualno

Smo na začetku leta, v času, ko je smiselno preučiti svoje vedenje, analizirati svoje navade in si poskušati postaviti osebne cilje. Imejte v mislih, da je delati napake človeško. To je še posebej verjetno, če ste v stresu ali na kakršen koli način čustveno ogroženi.

Zavedanje je prvi korak k premagovanju ovir in izboljšanju vedenja, ki vas bo prikazalo v negativni luči pri ljudeh okoli vas. V nadaljevanju so navedene vedenjske slepe pege glede na primarni Insights tip oz. vedenjski profil.

Visoko RDEČ vedenjski tip: slepa pega "vsiljiv pod pritiskom"

To so ljudje, ki so direktni, odločni, ambiciozni, tekmovalni, samozavestni, pozitivni vodje. Njihov preprost pristop "storite" lahko pomaga njihovi ekipi najti hiter tempo, vendar jim morda ne pomaga, da ostanejo produktivni.

Kadar so pod pritiskom, ali z nižnjim samozavedanjem, visoko rdeči tipi delujejo agresivni in neobčutljivi. Njihova narava hitrega tempa bo izčrpala druge člane ekipe, njihova visoka dominantnost pa lahko povzroči, da preskočijo klepetanje, zaradi česar izpadejo zahtevni. Čeprav verjamejo, da govorijo le tako, kot je, to lahko izpade arogantno/agresivno.

Kaj lahko popravite: vzemite si čas, bodite osebni! Rdeči tipi so usmerjeni v ljudi. Resnično uživajo v povezovanju z drugimi, na splošno to raje počnejo pod lastnimi pogoji. Postopajte preudarno in se osredotočite na svoje kolege. Kadarkoli začutite pritisk in zaslutite, da želi vaša naravna direktnost prevzeti oblast, si vzemite čas za vprašanje: "Kako lahko pomagam v tej situaciji?" ali "Kaj trenutno želite od mene: podporo ali reševanje težav?" Če ste natančni, lahko pomagate drugim, da vas vodijo do tega, kar potrebujejo. Vi lahko zagotovite, da svojo intenzivnost osredotočite v produktivnost. Druga oseba se počuti slišano, vi pa preidite v akcijo! To je win-win strategija za rdeč vedenjski tip.

Visoko RUMENI vedenjski tip: slepa pega "predpostavljeno navdušenje"

To so ljudje, ki so odprti komunikatorji, so navdušeni, očarljivi, navdihujoči in prepričljvi. So usmerjeni v ljudi, ne v naloge in so najsrečnejši v interakciji z drugimi. Običajno energično pristopijo k vsaki situaciji, kar lahko povzroči težave pri komunikaciji z njihovimi bolj vase zaprtimi sodelavci. Če od njih dobijo odziv, ki ne ustreza njihovemu navdušenju, bodo verjetno postali malodušni in se bodo oddaljili. Težava je v tem, da odprti ljudje želijo, da ostali takoj kupijo njihove ideje in procese. Na drugi strani imamo komunikatorje, ki potrebujejo trdne podatke, da podprejo odločitve.

Rešitev za rumene: rezervni načrt za sprejem ideje! Čas je, da vnaprej opravite nekaj dela, da se na poti rešite ovir. Po naravi ste prepričljivi. Svoja prizadevanja usmerite v predhodno raziskovanje in ugotovite, kaj vaši kolegi želijo vedeti, da bi se lažje odločili. Ali želijo vizualizirane podatke za boljše razumevanje? Ali bi jim izkušnje in podobne situacije pomagale razumeti vaše mišljenje? Kako lahko najbolje sporočite svoje želje in odločitve? Ko ste prepričani, da vas dejstva podpirajo, usvarite nabor družbenih dokazov iz katerih lahko črpate. Vsakič, ko začnete z delom, dokažite, da poznate svoje stvari in da ste nekdo, ki mu je vredno zaupati.

Visoko ZELENI vedenjski tip: slepa pega "prekinitev vsega"

To so ljudje, ki so stalni, kot komunikatorji so obzirni, premišljeni, dobrodušni in zanesljivi. Uživajo v tem, da druge v ekipi podpirajo in uspevajo v strukturiranih okoljih. Vendar pa lahko postane njihova želja po počasnem tempu ovira pri njihovi produktivnosti. Pod pritiskom se zeleni tipi nagibajo k upočasnitvi, namesto, da bi se odzvali z živahnostjo. Lahko postanejo panični, ko je potreben hitrejši tempo. Lahko odlašajo pri dokončevanju projektov, in se obotavljajo, ko je potrebno zaprositi za pojasnila ali povečanje delovne obremenitve.

Rešitev za zelene: razjasnite in začnite! Premagajte to slepo pego z zaupanjem v procese, ki jih je vzpostavila vaša ekipa. To ne pomeni, da morate sprejeti vse kar so predlagali, ampak poskrbite, da boste postavili toliko vprašanj, kot jih potrebujete, da se boste počutili samozavestni pri svojem delu. Vaša zmožnost zasnove projekta je dragocena, vendar morate upoštevati, da je dragocena tudi spobostnost dviganja tempa s strani vaših sodelavcev. Razjasnitev je mogoče doseči tako, da zaprosite za projektno poročanje. Prepričajte se, da je vsak korak postopka upoštevan in ko to storite, je čas, da se lotite dela. Ne bojte se skočiti v projekt, ko je čas za to. Ne odlašajte.

Visoko MODRI vedenjski tip: slepa pega "politika nad ljudmi"

To so ljudje, ki so natančni, kot komunikatorji so temeljiti, previdni, analitični in dobro obveščeni. Ponavadi se držijo dejstev in se izogibajo občutkom pri sprejemanju odločitev. Radi vidijo, da te odločitve temeljijo na trdih podatkih, ne na instinktu. Modri tipi pod pritiskom običajno vztrajajo pri svojem, kar lahko povzroči komunikacijski prepad. Lahko se zdijo hladni in neosebni; modra tudi ne vidijo razloga za spremembo tega pristopa, če menijo, da je pravi. Ta nepripravljenost upoštevati povratne informacije bo vplivala na to, kako jih drugi dojemajo in delajo z njimi.

Rešitev za modre: analizirajte drugo perspektivo! Uporabite svoj analitični um tudi, ko govorimo o razumevanju drugih! Poglejte stališča drugih skozi zorni kot njihovega vedenja, motivacije in EQ. To vam bo dalo merljiv nabor podatkov, ki jih boste razumeli in jih uporabili za razumevanje svojih sodelavcev. Ko boste poskušali razumeti njihova stališča, prilagodite svoje vedenje, da bo dopolnjevalo njihov vedenjski slog. Ne spreminjajte popolnoma svojih dejanj, zgolj prilagodite svojo komunikacijo tako, da bo bolje ustreza njihovim potrebam. Malo premisleka je zelo pomembno za doseganje optimalnega rezultata.

Osvajanje vedenjskih slepih peg s TTI Success Insights metodo

Razumevanje "KAKO" za vašim "ZAKAJ" se lahko zaplete. Prav zato so orodja, kot je TTI Success Insights tako dragocena na delovnem mestu. Z ozaveščanjem svojih nagnjenj, vedenja, motivatorjev, se lahko izognete slepim pegam, povečate produktivnosti in pridobite zagon z lastno angažiranostjo.

Če vam je članek všeč in bi želeli izvedeti več o tem, kako odkrivamo, razvijamo in spodbujamo potenciale pri ljudeh, vas vabimo, da nas kontaktirate.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas